Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν τις φετινές βάσεις εισαγωγής ;

Η φετινή πραγματικότητα ήρθε να προσθέσει σε αυτή την αβεβαιότητα κι άλλους παράγοντες που αυξάνουν το βαθμό της αβεβαιότητας. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τη διαμόρφωση των βάσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο.

1ον. Πέρυσι οι υποψήφιοι είχαν δικαίωμα να δηλώσουν σχολές επιθυμίες διαλέγοντας δύο από τα πέντε διαθέσιμα επιστημονικά πεδία. Φέτος τα επιστημονικά πεδία περιορίστηκαν σε τέσσερα αφού οι Παιδαγωγικές σχολές δεν αποτελούν πλέον ξεχωριστό πεδίο αλλά μπορούν να δηλωθούν από όλους/όλες τους υποψηφίους όλων των πεδίων. Οι περυσινοί ενδιαφερόμενοι ήταν λίγοι και οι βάσεις των Παιδαγωγικών Σχολών ήταν χαμηλές. Φέτος οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλαπλάσιοι και ο ανταγωνισμός πολύ μεγαλύτερος. Πόσοι όμως θα ενδιαφερθούν και με τί βαθμολογίες ; Θα τις δηλώσουν υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες ή μόνο με μέτριες και κάτω ; Μηχανογραφικά δελτία δεν έχουν ακόμα συμπληρωθεί, άρα κανείς δεν ξέρει τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

2ον. ΤΕΙ στην Αθήνα πλέον δεν υπάρχουν. Έχουν συγχωνευτεί σε ένα μεγάλο ίδρυμα το οποίο έγινε πανεπιστημιακό. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Έως πέρυσι οι υποψήφιοι με μεσαίες βαθμολογίες απαξιούσαν να δηλώσουν σχολές ΤΕΙ αφού ήταν τριετούς φοίτησης και συνεπώς «υποβαθμισμένες». Φέτος όμως έγιναν πανεπιστημιακού επιπέδου. Παρέχουν «αναβαθμισμένο», πιο δελεαστικό πτυχίο. Θα τις δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους δελτίο ; H κοινή λογική λέει ναι. Ειδικά οι υποψήφιοι/ες που μένουν στην Αθήνα και περιορίζονται από τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, φυσικά και θα τις εντάξουν στις προτιμήσεις τους. Και οι υποψήφιοι/ες της Αθήνας είναι οι περισσότεροι. Αλλά τί βαθμολογίες θα έχουν ; Δεν το ξέρουμε κι αυτό !

3ον. Οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Το ποσοστό αυτών των υποψηφίων που θα εισαχθεί φέτος στα πανεπιστήμια αυξήθηκε από 1% σε 5%, ενώ για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το ποσοστό ανεβαίνει στο 10% των θέσεων. Η ρύθμιση αυτή ισχύει μόνο για φέτος και αυτό για να αντισταθμιστεί η κατάργηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

4ον. Η δυνατότητα μετεγγραφής που μπορεί να έχουν όσοι δεν περάσουν σε σχολή στην ή κοντά στην πόλη τους. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η δυνατότητα αυτή θα επηρεάσει τις προτιμήσεις των υποψηφίων για τμήματα μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας. Φέτος όμως που δόθηκε η δυνατότητα μετεγγραφής και σε αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη, αναμένεται να δηλώσουν σχολές επαρχίας περισσότεροι υποψήφιοι με πιθανό αποτέλεσμα μια μικρή ώθηση των βάσεων προς τα πάνω.

5ον. Ο σπουδαιότερος παράγοντας που προκαλεί τις αυξομειώσεις κάθε χρόνο στις βάσεις εισαγωγής για πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι το πόσο εύκολα ή δύσκολα θα είναι τα θέματα που θα δοθούν. Μόνο που η δυσκολία ή η ευκολία των θεμάτων είναι υποκειμενική. Οι εκπαιδευτικοί αξιολογούμε το βαθμό δυσκολίας συγκρίνοντας με θέματα άλλων ετών. Δεν λαμβάνουμε όμως υπόψιν τη διαφορετική ετοιμότητα διαφορετικών υποψηφίων κάθε χρονιά να ανταποκριθούν στα όποια θέματα.

Προς τί λοιπόν οι προβλέψεις ; Μα έτσι, για να έχουμε να λέμε ! Σοβαρή δημοσιογράφος, σε σοβαρή εφημερίδα έκανε την εξής πρόβλεψη : «Σε επίπεδο κεντρικής οργάνωσης έχουν γίνει ελάχιστες αλλαγές στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, οπότε και δεν αναμένεται μεγάλη διαφοροποίηση στη διαγωνιστική της «φιλοσοφία» σε σχέση με πέρυσι.». Κι όμως η ίδια επιτροπή ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ. Προσπάθησε να κάνει τα θέματα «πρωτότυπα» σε κάποια μαθήματα, «αντέστρεψε» ασκήσεις του σχολικού βιβλίου κάνοντάς τες αγνώριστες, εισήγαγε στοιχεία καθημερινότητας σε θέματα κλπ. Πάει κι αυτή η πρόβλεψη.

Τί μένει από όλα αυτά ; Η διαχρονική αλήθεια ότι όσοι έχουν καλά προετοιμαστεί, όσοι/όσες έχουν εξασκηθεί σε όλο το μήκος και πλάτος της ύλης, όσοι δεν κυνήγησαν την έκπληξη σε θέματα εξεζητημένα, αυτοί δεν πτοούνται ούτε από δυσκολία/ευκολία ούτε από βάσεις. Είναι οι «καλύτεροι» και θα εισαχθούν στις σχολές που θέλουν. Οι θέσεις θα καλυφθούν όποιες κι αν είναι οι βαθμολογίες, όποιες κι αν είναι οι βάσεις.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr

SHARE